24 nov. 2010

GREEN IS DAMN SEXY!

Förlåt. Men jag är ganska trött på att folk väldigt ofta säger sig vilja handla mer ekologiskt men sen i nästa andetag har en massa ursäkter för att inte göra det. Man skyller på att det antingen "är för dyrt" eller "för krångligt". Men det är ljug! Det är faktiskt SKITENKELT att leva lite mer ekologiskt.
Man behöver nämligen inte flytta ut i en stuga i skogen & bli renlevnadsmunk bara för att man vill konsumera mer ekologiskt, trott eller ej! Det här Allt Eller Inget-resonemanget biter inte på mig. (Det är ungefär som om man skulle resonera att träning bara räknas som "äkta" om man tränar på elitnivå, & därmed dissar den som bara tränar 2-3ggr/veckan. Obvious bullshit! :D)
Därför vill jag uppmuntra folk att bli lite mer frilansande eko-lovers! :D Kör ekologiskt när ni kan eller det känns rätt. Det är inte alls så mkt dyrare, eller jobbigare, & ni slipper vara en av den där trista jävla grå massan som bara klagar men aldrig agerar :)

Så här kommer mina egna ekologiska bubblare - enkla vägar man kan gå för att göra sitt liv lite mer SEXY & GREEN! :D HÄNG MED!

NOM NOM NOM
♥ Det första självklara steget: köp ekologisk mjölk & ekologiska ägg! Det finns verkligen inga bra argument för att köpa de vanliga varianter. Prisskillnaden är en fis i rymden, men skillnaden för våra mjölkkor & våra stackars värphöns är däremot astronomisk. Just do it!

♥ Eller varför inte skippa mjölken helt & dricka havremjölk istället? Oatlys ekologiska havremjölk kostar dessutom lika mkt som den vanliga! :D

♥ Är ni osäkra på varor i butiken, eller inte hittar ekologisk variant, så satsa på svensktillverkat eller svenskodlat! Långa transporter spyr ut koldioxid & känns bara onödigt!

Ekologiska grönsaker & frukt är marginellt lite dyrare, men å andra sidan slipper du bekämpningsmedlen & får mycket näringsrikare produkter! (Ett 4-årigt projekt inom EU visar att ekologiskt odlade livsmedel innehåller mer näring och cancerbekämpande och hjärtstärkande antioxidanter än vanlig mat.)

Dra ner på köttätandet! (Utfiske av haven & skövling av regnskog för köttproduktion är EXTREMT stora miljöproblem!) Köp quorn eller andra fejkköttsprodukter. Måste du käka kött, så kirra ekologisk kött/fisk, som visserligen är lite dyrare, men se det som en lyxvara (miljöbovig lyxvara!) & kör extra mycket grönsaker, nötter & pasta till istället.

Sugen på snabbmat? Välj MAX istället för McDonalds! MAX klimatkompenserar för sig, använder inga transfetter & enbart svenska råvaror! McDonalds är en riktig skräckjätte vad gäller miljöhantering - tex skövlar de as we speak enorma arealer regnskog i Amazonas för att använda som betesmarker för köttet vi sen trycker i oss :(

♥ Både Ica & Willys har eget ekologiskt sortiment som ofta är rätt billigt :)

♥ Älskar du vin? Många vinodlare slår nu om till ekologisk produktion, därför att ekologiskt numera är en kvalitetsstämpel. Så testa ekologiskt vin nästa gång! Hittar du inte det du vill bland eko-utbudet, så köp istället vin från Europa, så slipper man iaf de extremt långa transporterna. Dessutom kom det ju larmrapport för ngt år sen att hårt besprutade konventionella viner ofta har högre halter av gifter etc i det färdiga vinet. Detta slipper du med ekologiska viner! <3


PALTOR
♥ Många klädkedjor har börjat med ekologiska tillverkningsmetoder - HM:s ekologiska utbud tex bara växer! Ska du bara ha ett packe strumpor eller nya kallingar, varför inte köra eko-varianten istället? HM är alltid HM, även deras ekogrejor är billigt!

Gå till skomakaren med dina billiga favoritskor som pajat efter 2 månader för det är så kass kvalité. Det här har jag gjort en massa gånger, skorna blir som nya, ofta bättre än när dom var nyköpta eftersom skomakare vet vad dom pysslar med! & det kostar mycket mindre än att köpa ett par nya! WIN! :DGREEN IS PURRDY
♥ Jag får aldrig nog, jag vet, men produkter från LUSH gör inte bara underverk för din lekamen, utan är även no poo, handgjorda produkter där de flesta ingredienser är ekologiska & absolut inget är testat på djur. Det kan knappast bli bättre! <3

HM har börjat med ett blygsamt ekologiskt sortiment, jag har so far hittat krämer, duschkrämer & tvålar!

♥ På Willys hittade jag snorbilligt Naturelle shampoo + balsam, som är både kravmärkt, saknar konstigheter i innehållsförteckningen & är dessutom PARABENFRI! Amazing! :D

Vill man har billiga duschgrejor eller smink, är Yves Rocher ett bra val. Deras produkter är visserligen inte helt ekologiska, men dom investerar mycket pengar i miljöprojekt, testar absolut inte på djur & använder sig av naturliga produkter. (Till skillnad från elaka företag som Dove, Palmolive eller Clinique)

♥ Bliw-tvålen är numera svanenmärkt! :D YAY!


DAILY LIFE
Grumme är diskmedlet som inte bara luktar helt SJUKT gott (min favorit "hav" luktar så gott att jag nästan skulle vilja ha den som parfym :D). Den är dessutom dryg som fän & svanenmärkt :D

♥ Det finns massor med miljömärkta tvättmedel, så det finns ingen anledning att köpa ett tvättmedel som inte är det. Är det absurda mängder parfymer & grejer i tvättmedlet så tycker jag det finns anledning att både rynka på näsan för miljöns skull men också i frågasätta hur bra det är att gå runt med det inpå mässingen dagligen? :/

Sopsortera! Det är inte bara sjukt skönt när man väl gör det. Dessutom blir det mkt mindre faktiska sopor att slänga - man slipper springa ut med soporna varannan dag, för soppåsen blir helt enkelt inte full lika fort! Det man sopsorterar diskar man ju ur & går iväg med först när det blivit fullt. Excellent! (Jag använder tex gamla skolådor som sopsorteringsbehållare :D Perfekt!)

Köp mycket second hand, min bubblare är möbler. Jag brukar tex spana in ngt jag är sugen på på tex IKEA, & sen söka på samma produkt på blocket. Jag har hittat massa grejer till halva priset på det sättet! Purrfect! (IKEA håller dessutom på att fixa en egen avdelning på blocket med begagnade gamla IKEA-möbler!)

Lågenergilampor kostar mer än vanliga lampor, men HELVETE vad man drar ner på elkostnader med sådana! Det är helt sjukt, jag har så låga elkostnader att det är underligt = mer $ till annat! :D Jag har ändå miljoner med lampor hos mig!

♥ Byt till miljöel - jag kan tipsa om eminenta Ingetextra.nu som jag använder. Skitbilligt, aldrig något strul & 100% miljömärkt el! Yay! "Du får utan extra kostnad el som uppfyller Svenska Naturskyddsföreningens kriterier för Bra Miljöval. Ingetextra är bland de absolut miljövänligaste elbolagen i Sverige enligt en undersökning som Greenpeace har gjort" :D

SEE? Det är inte svårare än så! Nu är det bara att köra igång - join the green, sexy gang! ;D PUSS!

5 kommentarer:

Karin sa...

Så grymt bra! nu får man ju massa tips! :)

Jenny sa...

Det är verkligen inte konstigare eller svårare att shoppa hållbart än att lyfta blicken och flytta handen lite åt sidan. Grejerna finns ju där, alldeles bredvid de andra grejerna och ibland mitt framför näsan. Hepp!

Kanon sammanställning. Respekt.

Anonym sa...

superbt inlägg! :))

fick mig dock att tänka på detta: http://www.djurensratt.se/portal/page/portal/djurens_ratt/kontakta_oss/faq/fraga?displaypage=TRUE&element_id=36683

deprimerande, 13år som vego, trodde jag ja..det blir till att bli kräsen med alkoholen nu

Samika sa...

Sjukt bra inlägg, men H&M kan dra åt helvete. Second hand ftw!

andrea sa...

Karin - you go girl! Grönt är skönt! Hoppas du hittade lite tips som passade :)

Jenny - Ja precis... konsumentmakt - hallå? :D Tråkigt att folk inte klykar det. Men tack för vänliga orden :)

Anonym - Ja jag jobbar ju på systembolaget, så det där är ett återkommande problem, för tro mig, jag har försökt ta reda på det där mer exakt, men det är oerhört svårt att veta (precis som det står på Djurens rätts hemsida). Satsa på ekologiska viner (jag har mkt svårt att se lönsamheten i att använda sig av animaliska reningsprocesser eftersom även dessa måste komma från djur som fötts upp ekologiskt isf = dyr historia) eller så satsar du på engelska ölsorter, där det faktiskt står på en del av de som är ales att de är "suitable for vegetarians" :) Tror det är på brittiska ekologiska ölsorter det står så! :)

Samika - jag ser mer det kommersiella värdet i att H&M har, om än ett blygsamt, sortiment av ekologiska produkter. Det gör ekologiskt mer tillgängligt för lite vem som helst, & förhoppningsvis tar fler stora företag efter trenden. Sedan kan man naturligtvis ifrågasätta H&M på en massa andra sätt. Men ja, allra bäst är såklart Second Hand! :D (Fast ska jag köpa ny trosor känns nog H&Ms ekologiska lite mer aptitretande haha)