9 sep. 2015

Vegoklubben levererar: det stockholmska frosseriet

Nästan exakt varje gång jag åker till Göteborg eller Malmö blir jag dels 1) oerhört mätt av all god vegetarisk mat 2) oerhört kränkt över all god vegetarisk mat. Låter det märkligt? Well, det är illa dold avundsjuka.

Såsom stockholmare upplever jag att utbudet är mycket sämre i Stockholm, framförallt vad gäller vegansk mat. Men jag har också en stolthet såsom inföding, & ville därför skärskåda Stockholms utbud. Hur gör man detta enklast? Jo givetvis genom att efterlysa bra vego/vegan restauranger i Stockholm bland alla sina miljoner vegovänner på Facebook. HELVETE vad mycket tips jag fick! 

Tänkte jag skulle dela alla dessa restaurangtips med er. Dock vill jag påpeka att jag personligen bara ätit på en bråkdel av dessa ställen, men jag litar på mina vänner & rekommenderar dem ändå: 


BRÖDERNA OLSSON/GARLIS & SHOTS (vego & vegan)
Folkungagatan 84

Gillar man inte vitlök är det här något att undvika. Men vitlökslovers - take notice! Numera har Bröderna Olsson FANTASTISKT bra vego-utbud. 3-4 vegorätter, där deras veganrätt är bland det godaste jag någonsin ätit. Köttigt. Vitlökigt. Mastigt. 

Tyvärr är B.O sämst & har inte lyckats ladda upp en meny på sin hemsida på säkert 10 år. Just trust me & gå dit ändå.

http://www.garlicandshots.com/

SURFERS (vego & vegan)
Regeringsgatan 88

”Kina är platsen för mat men Sichuan är platsen för smaker. Mycket smaker med andra ord! Ibland starka och bedövande med Sichuanpeppar och vänd mot himlen chili, men också milda, söta, salta och syrliga smaker. Det sägs att Sichuan har 5000 traditionella rätter. Ett faktum är att det finns 23 bestämda smaker och 56 metoder för matlagning.”THE PLANT (vegan)
Ringen, Skanstull.

”Sveriges första helt ekologiska och veganska fastfood-restaurang. Vi serverar alltid tre veganska varmrätter med tillval av två sallader anpassade efter säsong. All mat är 100% ekologisk och biodynamisk, tillagad helt utan animaliskt protein och raffinerat socker. Alltid nylagat direkt vid beställning. Välkommen!”

http://www.ringencentrum.se/teatern/theplant.html


CALEXICO (vego & vegan)
Hornstulls strand 4

”Kökschef Brendan O’Gorman har komponerat en hetlevrad meny som både innehåller nyskapande mexikanska rätter anno 2015, och klassiska mexikanska rätter och tillbehör med rätt styrka och kärlek. Vi jobbar med delvis ekologiska produkter och svenskt kött. Här finns nåt för alla vare sig du gillar kött, fisk, vegetariskt eller veganskt. ”TABOULLI (vego)
Tavastgatan 22
Libanesiskt! ”Välkommen till restaurang Tabbouli på Söder. Vi erbjuder inte bara mat utan vi erbjuder en upplevelse och känsla.”CHUTNEY (vego)
Katarina Bangata 19

”Välkommen till Chutney, en av Stockholms första renodlade vegetariska restauranger som serverar framtidens mat! Du kanske är vegetarian av etiska skäl, för miljöns skull, för att må bättre, eller så äter du vegetariskt bara ibland.”


 

KOKYO (vego, ev. vegan)
Sveavägen 105

” Kokyo är en familjerestaurang och serverar hemlagad mat från de olika kinesiska köken samt utvalda rätter från det japanska köket. Vi är väldigt stolta över Kokyos breda vegetariska meny som består av rätter tillagade med vår egentillverkad tofu! Vi har också dumplings och gyoza som vår specialité. För festligheter kan vi förbereda dumplings upp till 10 sorter!”


 

FARANG (vego, ev. vegan)
Tulegatan 7

”Restaurang Farang bjuder dig på en upptäcktsresa till de sydostasiatiska matkulturerna i Thailand, Vietnam, Malaysia och Indonesien. Share food, delade rätter, uppmuntrar till att njuta av utmärkta och läckra matupplevelser, utan formell stelhet. Utöver maten erbjuder Farang spännande och fräscha cocktails, en intressant vinlista, avkopplande och chic atmosfär samt varmt välkomnande service.”


ELEFANTPOJKEN (vego, ev vegan)
Ringvägen 151

Thailändskt med mängder med härliga thailändska rätter, där alla går att få med tofu istället för kött.


 

NEM NEM QUAN (vego)
Åsögatan 90

Vietnamesiskt vegetariskt!


LAO WAI (helvegan)
Luntmakargatan 74

”Lao Wai är en kinesisk vegetarisk restaurang med rätter inspirerade av främst de Sichuanesiska och Taiwanesiska köken. Vår mat innehåller varken ägg eller mjölkprodukter. Vi använder de ingredienser som lämpar sig bäst för det kinesiska köket och avstår från all undermålig ersättning. Till exempel använder vi asiatisk salladslök istället för purjolök, färsk vitlök och ingefära istället för pulver, risvin istället för sherry med mera. Kryddorna köper vi hela och mal. Nötter och frön rostar vi själva. Alla såser tilllagas på plats.”GERONIMOS (vego & vegan)
Stora Nygatan 5

”Mexikansk restaurang och bar i Gamla Stan, som även huserar spelningar då och då. Har en meny med flera vegetariska rätter som t.ex. burritos, burgare och tacos, varav de flesta kan fås veganska. Vid ett besök kunde deras vegetariska tacos göras veganska lätt som en plätt, de hade även vegansk ost i köket.
Enligt hemsidan: "Pretty much all of our dishes are available as a vegetarian AND vegan option."”NALLE & KROPPKAKAN (Vego)
Vegetariska kroppkakor

” Hos oss bjuds du inte bara på traditionella kroppkakor med smält smör och lingonsylt, utan här finns även nya spännande varianter. Allt serverat i en mysig och skön atmosfär. Vi vänder oss inte bara till dig som älskar kroppkakor, utan lika mycket till dig som ännu inte haft det stora nöjet att smaka dem.”YUC! (Vego)
Norrtullsgatan 15

Mexikanskt kök!MOZAIK (vego)
St Eriksgatan 64

”Vi serverar rätter inspirerade av libanesisk, grekisk och italiensk mat i stilren miljö”


 

KOH PHANGAN (vego & vegan)
Skånegatan 57

”Alla i köket är från Thailand, så det är ingen idé att hojta in till dem på svenska om du vill ha extra chili. De svarar på Thai. Deras mat är också genuint Thai. Och rent fantastisk tycker vi! Vi hoppas Ni gillar den lika mycket som vi, och att Er kväll också blir rent fantastisk.”OMNIPOLLOS HATT (vego & vegan)
Hökens gata 3
Här finns bla grym veganpizza och god öl


 

HERMITAGE (vego & vegan)
Stora Nygatan 11

”Vi erbjuder vegetarisk mat lagad med kärlek i en trevlig miljö i Gamla Stan i Stockholm.
Hos oss får du en härlig upplevelse och den personliga servicen tillsammans med vällagad mat är viktiga ingredienser hos oss. Vi gör allt för att du som gäst skall trivas!”MINH MAT (vego & vegan)
Odengatan 94

”Minh Du Alneng, prisbelönt kokboksförfattarinna, öppnar vietnamesisk bistro på Odengatan 94 i Vasastan, Stockholm. Fokus på vällagade traditionella och moderna rätter från det vietnamesiska köket med betoning på riktigt bra streetfood och ett rikt utbud av veganska rätter. Ekologiska och lokala råvaror, god öl och ekologiska viner.

Vi använder ingen MSG och inga odlade tigerräkor!”


 

BABAJAN (Vego & vegan)
Katarina bangata 75

”Vi älskar att resa och vi älskar mat! Vi har alltid lockats av dofter av matlagning, lagt näsorna i blöt i alla grytor som kommit i vår väg och besökt varje lokal marknad i den spännande jakten på smaker och råvaror.

På Babajan presenterar vi världens mat på vårt sätt med ekologiska råvaror som bas. Vi serverar mycket vegatarisk och vegan-mat men även kött, fisk & fågel. Det handlar om rustik home cooking - som mamma själv skulle ha lagat det! Välkommen till bords!”HOS THAI (vego & vegan)
Hornsgatan 147

”På Ho’s Thai, som ligger på Hornsgatan 147, hittar du samma rustika thaimat som människorna ute på landsbygden i nordöstra Thailand äter. Här äter du fräsch och autentisk thaimat med rena och ärliga smaker.”


 

OLEARYS (Vego & vegan)
Finns 25 restauranger i stor-Sthlm
Serverar numera bla Oumph!-rätter

”I Boston serveras riktigt god mat med inspiration från stora delar av världen. Det har vi på O’Learys tagit fasta på. Menyn består av en mix av klassiska nordamerikanska rätter med inslag av internationella smaker.”


 

BREWDOG BAR (Vego & vegan)
Ringvägen 149 + St Eriksgatan 56

Serverar tydligen bla Oumph!-burgare! Och MASSOR med rolig öl!
TEXAS LONGHORN (Vego & vegan)
Finns ett tiotal i Sthlm
Vissa av restaurangerna serverar bla vegokött & vegoburgare!

”Vi på Texas Longhorn vill ge dig som besökare en fantastisk upplevelse – med mat av toppkvalitet och en familjär känsla. All vår mat lagas efter vår grundare Phils familjerecept, eller recept som vi själva tagit fram tillsammans under företagets tid. På Texas Longhorn jobbar vi precis så som man gör hemma. Vi använder färska råvaror av högsta kvalitet och använder inga onödiga tillsatser. Vi vill servera dig som gäst den typ av mat som man lagar hemma i Texas, därför brukar vi säga ”Bring Texas home”


MOLDAU (vego)
Bergsunds Strand 33

Har tydligen goda ostschnitzlar!

”Kvarterskrog i Hornstull med schnitzel som specialitet. Sommartid finns en populär uteservering där man med fördel njuter av en öl medan man spanar in stadsdelens folkmyller.

Här finns en särskild avdelning för schnitzlar på menyn, med sex stycken som toppas av wienerschnitzel. Dessutom två vegetariska (ost- eller zucchini). Annars är det bastant österrikisk mat som gäller: surkål, bratwurst, gulasch, rösti.”BABEL (vego)
Finns 3 olika restauranger i Sthlm

”Vi på Babel Deli tror på vackra, goda och hälsosamma Meze-rätter som tillagas av Mamma Etimad och levererar både både smak och minnesvärda matupplevelser som gör dig glad. Vi vill ge dig en värld av annorlunda sinnesupplevelser och smaker genom våra orientaliska smårätter som lagas av de allra bästa råvaror. Babel finns idag både på Kungstensgatan vid Sveavägenoch på Långholmsgatan vid Hornstull. Välkomna till en fantastisk matupplevelse garanterad av Mamma Etimad!”


 

VÄXTHUSET (vego, ev. vegan)
Trädgården i Stockholm

” Med vegetarisk mat som vilt lånar smaker från både när och fjärran, rör sig med årstiderna och bäst äts tillsammans vill vi uppmuntra våra gäster att fylla bordet och prova så mycket som möjligt.

Vi vill att du som gäst ska få mat som är spännande. Vi vill göra de som redan äter vegetariskt belåtna och vi vill samtidigt överraska de som inte riktigt vågat. Det ska finnas något för både frälsta och noviser.”

 

PRIMO CIAO CIAO (Vego)
Finns 4 olika restauranger i Sthlm

”Nu kan det avnjutas en middag med allt som hör till i vår Restaurang och Bar på Bondegatan.  Det går även  utmärkt att sitta i Delin och ta något snabbt och enkelt. Något för alla, hjärtligt Välkommen!”HOLY COW (vego & vegan)
Ringvägen 87

"Vanligtvis så delas det indiska köket in i i tre geografiska delar, dessa är: nordindiskt, sydindiskt och östindiskt. Från norr har vi; punjabi, kashmir, benaras, mughlai, osv, från syd kommer; Andhra, Mysore, maharashtriskt osv, och från Östra Indien har vi; bengali-assamese. Basen i det nordindiska köket är vete, medan ris är stapelvara i syd- och östindiskt kök. Förutom vete är linser en väldigt viktig dela i det indiska köket, detta är något som reflekteras i vår mat. De vanligaste kryddorna som används i indisk matlagning och självklar även hos oss är chilipeppar, svartpeppar, kummin, ingefära, koriander och i sötare rätter kardemumma och kanel. Hos oss får du riktig indisk mat, vi lagar mat med den rätta andan och precis som indierna ser vi matlagning som en gudomlig konst."
STEAM (vego & vegan)
St Eriksgatan 118 + Krukmakargatan 19

"Vi älskar dumplings…

…och annan asien-inspirerad mat också, för den delen."

Snabbmat:

INDIAN STREETFOOD (vego & vegan)
Foodtruck!

HISAR BURGER (vego & vegan)
Hötorgshallen
Turkiskt, bla spenatburgare

ZOCALO (vego & vegan)
Mexikansk snabbmat 

TINTO (vego)
Min favorit pizzeria nummer 1, de har MASSOR med vegetariska pizzor & alla är skitgoda. Har släpat med veganvänner dit som fått bra veganska pizzor, tyvärr har de inte veganost och fejkkött, inte än iallafall.

MÖGEL (vego & vegan)
Foodtruck!

"För den miljömedvetna finsmakaren som hungrar efter läcker och hälsosam mat som är snäll mot vår planet, Mögel är food trucken med en ärttempehbaserad meny. Ekologiskt, fermenterat och veganskt"
http://www.moglat.com/

VEGAN SOUL TRAIN (vegan)
Foodtruck!

Vegansk himmelskt god fastfood i form av kebaber, rullarm pulled pork/chicken & annat smask. Rullande meny & jävligt gott!

https://www.facebook.com/VegansoultrainFoodTruck?fref=ts

4 kommentarer:

Jojo sa...

Himla bra lista!

Jag som bor i en mindre stad i norra delen av landet blir ganska överväldigad när det kommer till vegutbudet i Stockholm, men det har väl snarare att göra med att utbudet här uppe är nästan obefintligt när det kommer till bra och spännande mat.

Tänkte tipsa om Steam! Finns på St Eriksgatan och Krukmakargatan. Har vegetariska dumplings som man kan få veganska och en hel del annat vegetariskt.
http://steam.nu/

andreadoria sa...

jojo - jag måste erkänna att jag själv blev överväldigad över hur mycket det faktiskt finns i Sthlm! Jag har bara bott här hela mitt liv haha! Jag har inte testat ens en tredjedel av alla tipsen i inlägget ovan!

La till ditt tips - jag ÄLSKAR ju dumplings, så jag ska verkligen prova STEAM! Tack för tipset! :) Välkommen till Sthlm på vegofrossa! :D

Anki sa...

Verkar som att jag borde semestra lite enkom för att äta mig runt. Men haha, hur tänkte de när foodtrucken fick namnet Mögel? Det låter ju inte så.. smaskens.

andreadoria sa...

Anki - du är varmt välkommen till hufvudstaden på vegofrossa! :D Jag har ju själv insett att jag inte ens provat en tredjedel av alla dessa ställen. Jag är som en turist i min egen stad!

Haha kan hålla med där, inte det aptitligaste namnet direkt. Men folk kommer iaf ihåg det! :D