20 dec. 2012

Barnens skräck på julafton del III



Att de alpina disktrikt tydligen har extremt läskiga inslag på julafton, det gillar jag! Jag har ju redan vurmat för julbockens återinförande

Jag har även berättat lite om barnätande Krampus - jultomtens minst sagt diaboliska sidekick. Tillåt mig nu presentera en mycket nära kusin till Krampus: Perchta!

Från början var Perchta en germansk gudinna i alperna, känd som "den ljusa". Namnet anses härstamma från det gamla germanska ordet "peraht", vilket betyder briljant. Man misstänker att denna gudinna är nära besläktad med andra gudinnor, tex germanska Holda och även vårt svenska bombshell Freja. 

Hur i helsefyr en läcker gudinnepuma förvandlades till en hårig he-demon med sataniska horn förtäljer faktiskt historien, så häng med:







Snygg-Perchta V.S ful-Perchta!

Ceremonin för Perchta har traditionellt sett varit en maskparad, där dels snälla Perchta-masker bars som representerade gudinnan, vilka kallas för Schönperchten (kort å gott "snygg-Perchta"). Men liksom de flesta kjolstyg har Perchta en elak & djurisk sida, med päls & stora horn, som porträtterades med läskiga monstermasken Schiachperchten ("ful-Perchta"). I enlighet med den mänskliga fascinationen för det läskiga blev snart ful-Perchta mest poppis & horder av Schiachperchten började dominera festligheterna.




Eftersom Perchta är associerad med midvinter & döda själar, passar det ganska bra. Ful-Perchta påminner, som synes ovan, om Krampus med sina enorma horn, fula flin, elaka stickande blick & extremt ovårdad hårman.

Festligheterna med Perchten går av stapeln någon gång i slutet på dec till i början på januari & lockar horder av turister till sig. Jag gillar Perchten. Kombon asläskig orchdemon med germansk snygg-gudinna är ju vinnande! Dessutom känns ful-Perchten JÄVLIGT Black metall goes orc <3 Titta:










Inga kommentarer: