8 okt. 2014

"The question is, are we happy to suppose that our grandchildren may never be able to see an elephant except in a picture book?" -David Attenborough

David Attenboroughs citat ger mig en jävligt eländig känsla inombords. Jag såg den här helt magiska dokumentären om den coola & fantastiskt kloka ledarhonan Echo, den gjorde mig ännu mer övertygad om att elefanter är en av de absolut märkvärdigaste djuren vi har på vår planet just nu. 
Att ha snabel & betar just nu är ingen höjdare. Inte nog med tjuvjakt, så envisas vi dumma jävla människor att ha dem i cirkusar, som underhållning för turister eller instängda på otrevliga zoon. Elefanter har extremt gott minne, är väldigt intima & kärleksfulla djur & de lever dessutom väldigt länge. Det finns liksom inga gränser för hur jävla orättvist det är att vanvårda dem som vi gör. 


Ungefär såhär ser det ut för vilda elefanter idag:


En elefant dödas varje kvart
Tjuvjakt på elefanter är olagligt. Men tyvärr är elfenbenshandel otroligt lönsamt, precis som både drog- och människohandel. Därför har handel med elfenben blivit ett av de främsta sätten att försörja kriminella nätverk.
Tjuvjägarna har avancerad utrustning och kan döda omkring hundra elefanter per dygn. Om inget görs riskerar vi att utrota Afrikas vilda elefanter under vår livstid.

Tur i oturen är att det existerar nationalparker där elefanter inte bara kan leva i sina naturliga habitat utan även skyddas tack var parkvakter. Men det är inte gratis, & i fattiga länder är inte gratis ännu dyrare än det är här. Det är här jag (& du?) kommer in! Man kan bli elefantfadder! :D Då hjälper man WWf att arbeta politiska - både lokalt & globalt - med frågan. OCH pengarna ger parkvakterna utbildning & modernare utrustning! 


Är du game? Klicka bara på bilden nedan! Man kan välja att bli att aktivt stödja noshörningar, tigrar, orangutanger, isbjörnar, pandor:
Det är verkligen skitenkelt att hjälpa till att göra lite skillnad. Aaaand its great for karma ;) Puss!

Inga kommentarer: